Seorang ibu hamil memerlukan sekitar 2540 hingga 2650 kcal sehari. Jumlah ini lebih tinggi sedikit berbanding keperluan kalori seorang wanita sihat. Tenaga ini boleh diperoleh daripada makanan berkarbohidrat, protein dan lemak. Bagaimana nak memenuhi keperluan makanan berkenaan?
Pertama : Penuhi keperluan nutrisi harian anda seperti protein, karbohidrat, lemak baik, vitamin dan mineral dengan mempelbagaikan makanan anda. Pastikan apa yang diambil merangkumi semua nutrisi yang anda perlukan.
Kedua : Pelbagaikan makanan dalam kategori yang sama. Sebagai contoh, makan sayur-sayuran yang berbeza warna, jenis dan tekstur. Hal ini kerana setiap sayur mempunyai keperluan nutrisi yang berbeza antara satu sama lain.
Ketiga : Cuba minimakan pengambilan makanan yang tinggi kalori tetapi kurang berkhasiat seperti minuman berkarbonat, makanan bergoreng dan sebarang makanan yang tinggi kandungan lemak dan gula. Sebaliknya, pilih menu yang mempunyai nutrisi maksimum seperti yogurt, telur rebus, buah-buahan ataupun sayur-sayuran.
buah dan sayuran segar menyumbang banyak sumber untuk kesihatan |
Keempat : Pilih makanan yang paling hampir dengan keadaan asalnya atau yang paling minimum pemprosesannya seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar, beras perang atau roti berbijirin tinggi.
Kelima : Sasarkan untuk makan 5 hidangan buah dan sayur sehari. Ini termasuklah menu yang dijadikan snek, jus dan salad.
Keenam : Bagi mengelakkan diri mengambil makanan berkanji berlebihan, ada baiknya jika bertukar kepada pilihan berbijiran penuh.
Ketujuh : Memandangkan anda perlu memenuhi keperluan makanan berprotein tinggi, jadi banyakkan makan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.
Sumber : Majalah Pa&Ma Januari 2011
No comments:
Post a Comment